dowód
Carl: Wykaż że dla n∊N liczba postaci (n+2)4− n4 jest podzielna przez 16.
30 kwi 09:52
ICSP: na oko wzór a2 − b2.
30 kwi 09:58
Carl: 8(2n³ + 3n² + 4n + 2) dochodzę do takiej postaci i nie wiem co dalej
30 kwi 10:29
ICSP: Chcemy sprowadzić do iloczynu, więc wymnażanie nie ma najmniejszego sensu.
(n + 2)4 − n4 = ( (n+2)2 − n2)( (n+2)2 + n2) = (n + 2 − n)(n + 2 + n)(n2 + 4n + 4 + n2)
= 2(2n + 2)(2n2 + 4n + 4) = 8(n+1)(n2 + 2n + 2)
Wystarczy teraz pokazać, że 2 | (n+1)(n2 + 2n + 2)
Najprościej tak :
(n+1) * [n(n + 2) + 2] = n(n+1)(n+2) + 2(n+1) jest podzielne przez 2 jako suma dwóch liczb
podzielnych przez 2, ponieważ n(n+1) jest iloczynem dwóch kolejnych liczb całkowitych, wśród
takiego iloczynu zawsze znajdziemy dokładnie jedną liczbę parzystą, więc cały iloczyn dzieli
się przez 2.
30 kwi 10:38
Prezesik: mi wyszlo 8(n
3+3n
2+4n+2) i dalbym odpowiedz, że co nie wstawie w nawias to bedzie to liczba
parzysta, więc zawsze będzie podzielna przez 16, ale nie wiem czy to wystarczy
30 kwi 10:39
AS: A może tak
(n + 2)4 − n4 = [(n + 2)2 − n2]*[(n + 2)2 + n2] =
[n2 + 4*n +4 − n2]*{n2 + 4*n + 4 + n2] =
4*(n + 1)*(2*n2 + 4*n + 4) = 8*(n + 1)(n2 + 2*n + 2) = M
Przypadek 1
n − parzyste czyli n ma postać n = 2*k gdzie k ∊ C
Wtedy M = 8*(2*k + 1)*(4*k2 + 4*k + 2) = 16*(2*k + 1)*(2*k2 + 2*k + 1)
Dla n parzystego jest podzielne przez 16
Przypadek 2
n − nieparzyste czyli n ma postać n = 2*k + 1 gdzie k ∊ C
M = 8*(2*k + 1 + 1)*(...) = 16*(k + 1)*(...)
Dla n nieparzystego jest podzielne przez 16
30 kwi 11:51