Trygonometria
goofie:
1)Rozwiąż równanie cosx + sin 3x = 0 .
Rozkladam to ze wzoru sin(2x+x) ale nie wychodzi, tzn ja nie widze mozliwosci wyciagniecia
wspolnego czynnika przed nawias...
2) Wyznacz największą wartość funkcji f(x) = 3√3sin4x + 2cos3x + 3sin2x + 4
Ogolnie patrzac to wydaje się, że dla sinx = 1, ale jak liczę pochodna funkcji pod
pierwiastkiem to wychodzi mi jej min zamiast max i ogolnie głupoty, wiec nie wiem do konca...
30 kwi 00:40
Eta:
| | π | |
1/ sin3x= −cosx ⇒ sin3x= sin( |
| +x) |
| | 2 | |
| | π | | π | |
3x= |
| +x+2kπ lub sin3x= π−( |
| +x)+2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
2x= |
| +2kπ lub 3x= |
| −x+2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
x= |
| +kπ lub 4x= |
| +2kπ ⇒ x= |
| +k* |
| |
| | 4 | | 2 | | 8 | | 2 | |
30 kwi 01:14
goofie: rany, faktycznie, za duzo kombinowalem, dzięki

a drugie?
30 kwi 08:46