ciągi
kbwjwf: Pięćdziesiąty wyraz ciągu arytmetycznego (bn) jest równy 5. Oblicz S60−S39. Jak to
ugryźć?
29 kwi 23:17
===:
banał ... pomyśl
29 kwi 23:23
Qulka: =100
29 kwi 23:27
===:
masz do policzenia sumę wyrazów od a40 .... do a60
wyrazów jest 21 a wyraz a50 jest wyrazem środkowym
29 kwi 23:28
kbwjwf: b
50=b
1+49r
| | 2b1+59r | | 2b1+38r | |
S60−S39= |
| *60− |
| *39 |
| | 2 | | 2 | |
coś takiego można zrobić? wiadomo, że b
50=5 to pewnie uda się to potem gdzieś podstawić?
29 kwi 23:28
Qulka: lepiej
| 5−10r+5+10r | |
| •21=105 bo faktycznie 21 |
| 2 | |
29 kwi 23:31
kbwjwf: faktycznie banał, późna godzina już

x
3+bx
2+bx+1=0 ma dwuelementowy zbiór rozwiązań, jaki to zbiór?
(x+1)(x
2−x+1)+bx(x+1)=0
(x+1)(x
2+(b−1)x+1)=0
x=−1 i z delty wychodzi, że b=−1 lub b=3
dla b=−1
(x−1)
2(x+1)
dla b=3
(x+1)
3=0
D
−1={−1,1}
możecie sprawdzić? nie mam odpowiedzi do tych zadań dlatego piszę do tych mądrzejszych
29 kwi 23:46
Mila:
23:39 dokończenie
=(2b1+59r)*30−39*(b1+19r)=
60b1+1770r−39b1−741r=21b1+1029r=21*(b1+49r)=21*5
29 kwi 23:51
kbwjwf:
29 kwi 23:52