stereo
maturzysta: W przekrój kuli oddalony o 2 od srodka kuli wpisano kwardat o boku 8. Jaka dlugosc ma promien
tej kuli?
udalo mi sie wyliczyc promien przekroju; 4√2, ale nie wiem co dalej
29 kwi 23:17
maturzysta: pomoże ktoś?
29 kwi 23:38
maturzysta: proooosze:(
30 kwi 00:20
Przemysław: Jak masz promień przekroju to on jest wartością jaką funkcja f(x)=√r2−x2 przyjmuje w 2
(albo −2).
Podstaw x, i tą wartość promienia przekroju i oblicz zwykły promień.
Tak ja bym próbował.
30 kwi 00:42
Przemysław:

zielony − promień przekroju
czerwony − promień całości
czarny między nimi − odległość 2 (od czerwonej w lewo do zielonej jest dwa, i od czerwonej w
prawo do zielonej jest dwa)
górna część łuku jest opisana równaniem tej funkcji z poprzedniej wiadomości
Tak ja to rozumiem.
30 kwi 00:52
Eta:

r=4
√2
R=
√22+r2= ..........
30 kwi 00:56
maturzysta: dzięki o to mi właśnie chodziło
30 kwi 01:05
Przemysław: r>0
4
√2=
√r2−4
16*2=r
2−4
r
2=36
r=
√36=6
Zdaje się, że moim sposobem tyle samo (u mnie r to promień kuli)
30 kwi 14:53