fizyka
robert: mam problem z fizyką

1. jaką gęstość ma ciało o masie 75g i objętości 30cm
3
wynik w kg/m
3
2. jaka jest masa żelaznego sześcianu o boku 2cm ?
może ktoś pomóc
3 gru 19:19
Mateusz: | | m | |
1 wzór na gęstość ρ= |
| wyraz mase w kg a objętość w m3
|
| | v | |
| | v | |
ze wzoru na gęstość wyznaczamy masę m = |
| z tablic odczytasz gęstość Fe objętość |
| | ρ | |
sześcianu wyraza się wzorem V = a
3 gdzie a −bok sześcianu
3 gru 19:25
robert: czy to tak ma być jeśli nie to proszę poprawić

1. g= m/v
m= o,o75kg
v=o,o3m
3
g o,o75/ o,o3 = 2,5kg/m
3
2. g=m/v
a=2m = 200cm
v=a
3
v= 800 000cm
3
g=7800g/cm
3
m= g*v
m= 8 000 000 * 7800 =62400 000 000g= 62400 000 kg
3 gru 19:50
robert: ponawiam prośbę
3 gru 20:00
Mateusz: a ile wynosi gęstość żelaza bo nie mam ksiązki do fizyki ani tablic a tam powinienes miec w
książce jesli chodzi o 1 to 30cm3 = 0,00003m3 bo 1m3 = 1000000cm3
3 gru 20:04
Mateusz: i v = a
3 a bok szescianu wynosi 2cm tak przynajmniej podałes 2
3 = 8cm
3 i przez to masa
szescianu wyszła ci troche za duza
3 gru 20:06
Mateusz: Nie uwazasz ze troche dziwne ze szescian o boku 2cm ma tak duzą mase
3 gru 20:10
robert: g=7800g/cm3 prawdopodobnie to to nie wiem ja też niemam książki i wielki problem z tym
3 gru 20:13
Mateusz: | | kg | |
Dobra ja znalazłem na internecia taką gęstość żelaza wynosi ona 7874 |
| pisze wzór na |
| | m3 | |
gęstość ale najpierw zad 1 trzeba poprawke bo zle zamieniłes/łas jednostki zresztą juz ci
| | m | | 0,075kg | |
napisałem wczesniej d = |
| = |
| = 2500kg/m3 d−gęstość m−masa |
| | v | | 0,00003m3 | |
v−obvjętość '
2) objętość szescianu V =a
3 = 2
3 = 8cm
3 m = v*d = 0,000008m
3*7874kg/m
3 ≈ 0,063 kg = 63g
| | kg | |
analiza na jednostkach m3* |
| = kg |
| | m3 | |
3 gru 20:27
Mateusz: | | kg | |
Dobra ja znalazłem na internecia taką gęstość żelaza wynosi ona 7874 |
| pisze wzór na |
| | m3 | |
gęstość ale najpierw zad 1 trzeba poprawke bo zle zamieniłes/łas jednostki zresztą juz ci
| | m | | 0,075kg | |
napisałem wczesniej d = |
| = |
| = 2500kg/m3 d−gęstość m−masa |
| | v | | 0,00003m3 | |
v−obvjętość '
2) objętość szescianu V =a
3 = 2
3 = 8cm
3 m = v*d = 0,000008m
3*7874kg/m
3 ≈ 0,063 kg = 63g
| | kg | |
analiza na jednostkach m3* |
| = kg |
| | m3 | |
3 gru 20:28
Arek: dziękuję

bardzo mi pomogłeś bo nie mam książki czekam na drugą część książki zamówioną
jesteś super gość
3 gru 22:01