BARDZO TRUDNE
rachunek prawdopodobieństwa: Zakład M produkuje dwukrotnie więcej żarówek niż zakład W.
W zakładzie M przeciętnie 0,05 żarówek jest wadliwych, a w zakładzie W 0,02 żarówek jest
wadliwych. Żarówki są sprzedawane w tym samym sklepie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
kupiona żarówka będzie dobra?
29 kwi 22:56
Monika: 2/3*0,95+1/3*0,98=144/150
Na początku określamy stosunek udziału firm w produkcji firma produkuje 2/3 żarówek ,a firma W
1/3
−−> 2/3+1/3=1
Następnie udział niewadliwych żarówek dla firmy m 1−0,05 =0,95 i odpowiednio dla w.
W razie wątpliwości poczytaj o twierdzeniu o prawdopodobienstwie całkowitym(w tym roku temat
dodatkowy obowiązkowy na maturze)
30 kwi 13:43