wwwq
quarhodron: dość trudna całka
zupełnie nie wiem jak się zabrac, znam tylko ten wzór rekurencyjny ale on jest kiedy jest x
2+1
29 kwi 22:51
ICSP: podstawienie x = √13t ?
29 kwi 22:53
quarhodron: jak na to wpadłes ?
29 kwi 23:16
quarhodron: troche nie rozumiem tego:
29 kwi 23:17
quarhodron: | x2 | |
| tego nie mam nigdzie |
| 13 | |
29 kwi 23:18
ICSP: x =
√13t
x
2 = 13t
2 oraz dx =
√13 dt
| | √13dt | |
= ∫ |
| = ... |
| | (13t2 + 13)3 | |
29 kwi 23:18
29 kwi 23:27
ICSP: | | 1 | |
znasz wzór ∫ |
| dx |
| | x2 − a2 | |
29 kwi 23:31
quarhodron: tak znam ten wzór, ale w liczniku mam wyrażenie z ixem
29 kwi 23:35
ICSP: Policz pochodną mianownika i dopasuj. W ten sposób pozbędziesz się x.
29 kwi 23:36
quarhodron: aa no tak przypomniałem sobie taką sztuczke, dzielenie licznika przez pochodną mianownika ? o
to Ci chodzi ? to stosujemy TYLKO w przypadku jak w liczniku jest dwumian a w mianowniku
trójmian kwadratowy ?
29 kwi 23:38
ICSP: Tak. Właśnie o to.
29 kwi 23:40
quarhodron: Ok. Super. Tamta całka była bardzo długa ale wynik wyszedł dobry
29 kwi 23:49