układy równań
Natalia: Suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej jest równa 12. Jeżeli od cyfry dziesiątek odejmiemy 6, a do
cyfry jedności dodamy 6, otrzymamy liczbę złożoną z tych samych cyfr, ale ułożonych w
odwrotnej kolejności. Wyznacz liczbę początkową.
29 kwi 22:46
Qulka: 93
29 kwi 22:49
Natalia: Proszę o rozwiązanie, jak do tego dojść
29 kwi 22:54
Qulka: na piechotę
sumę 12 daje 93, 84, 75, 66.. i tylko 93 pasuje bo po odjęciu i dodaniu robi się 39
29 kwi 22:57
Natalia: Niestety muszę to rozwiązać układem równań
29 kwi 22:58
Qulka:
x+y=12
x−6=y
y+6=x
29 kwi 22:59
Mila:
x+y=12, x∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9}, y∊{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
10x+y − wartość liczby początkowej
10(x−6)+(y+6) − druga liczba.
10(x−6)+(y+6)=10y+x, x>6
10x−60+y+6=10y+x
9x−9y=54
x−y=6
x+y=12
2x=18
x=9
y=3
93 − pocztkowa liczba
spr.
9−6=3
3+6=9, 39 druga liczba
Qulka ma racje.
29 kwi 23:04
Qulka: wstąpił do piekieł po drodze mu było
29 kwi 23:39