Granica funkcji
Adam: Cześć, mam mały problem z zadaniem w którym mam udowodnić, że podana granica nie istnieje.
Mi natomiast wychodzi, że granica jest w nieskończoności, ale znaku nie sprawdzałem bo przez to
odpowiedź się nie zgadza. Macie jakieś pomysły?
29 kwi 22:25
PW: Raz się skradaj z lewej, a drugim razem z prawej do liczby 3.
29 kwi 22:30
Adam: Czyli wtedy by było
więc dlatego nie ma granicy funkcji, tak?
29 kwi 22:34
PW: | | 3 | |
Mhm, pod warunkiem że wiemy co oznaczają te koszmary typu " |
| ". Nigdy tego nie używałem, |
| | 0− | |
można życ bez tego żargonu.
29 kwi 22:39
Adam: Niestety tak nauczyli mnie w liceum…
29 kwi 22:40
Adam: Jeszcze mam pytanie, jak udowodnić, że granica nie istnieje w takim przypadku?
29 kwi 22:48
Mila:
| | |(√x−1)*(√x+1)| | |
limx→1+ |
| =limx→1+(√x+1)=2 dla x>1 |
| | √x−1 | |
| | |(√x−1)*(√x+1)| | |
limx→1− |
| =limx→1−[−(√x+1)]=−2 |
| | √x−1 | |
29 kwi 23:11