π | ||
sin( | − x) + sin(5x) = 0 | |
2 |
|
| |||||||||||||||
2sin( | )cos( | ) = 0 | ||||||||||||||
2 | 2 |
π | π | |||
2sin( | +2x)cos( | − 3x) = 0 | ||
4 | 4 |
π | π | π | ||||
2sin( | +2x)cos( | − ( | + 3x)) = 0 | |||
4 | 2 | 4 |
π | π | |||
2sin( | +2x)sin( | + 3x) = 0 | ||
4 | 4 |
π | |
+2x = kπ ⋁ | |
4 |
π | |
+3x = kπ | |
4 |
π | ||
2x = − | + kπ ⋁ | |
4 |
π | ||
3x = − | + kπ | |
4 |
π | k | |||
x = − | + | π⋁ | ||
8 | 2 |
π | k | |||
x = − | + | π | ||
12 | 3 |
π | ||
sin( | −x)= sin(−5x) | |
2 |
π | π | ||
−x= −5x+2kπ v | −x= π+5x+2kπ , k∊Z | ||
2 | 2 |
π | π | |||
4x=− | +2kπ v 6x= | −π+2kπ | ||
2 | 2 |
π | π | π | π | |||||
x= − | +k* | v x= − | +k* | , k∊Z | ||||
8 | 2 | 12 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |