parametry
Krzysiek2005: czesc mam takie zadanie: dla jakich wartosci parametru m dwa rozne pierwiastki rownania :
−2x2+mx−2m=0 sa wieksze od 1?
i zapisalem takie zalozenia:
Δ>0
p>1
f(m)>1
i jeszcze chyba x1 − x2 ≠0
jak sa dobre zalozenia, to moglby mi ktos tylk napisac, jak rozwiazac to f(m)? jaka tutaj
funkcje wziasc?
3 gru 19:09
Basia:
dlaczego f(m) ? co przez to rozumiesz ?
warunek x1−x2≠0 jest zbędny; wystarczy Δ>0
3 gru 19:12
Krzysiek2005: pierwiastki rownania maja byc wieksze od 1, a wiec sa dwie mozliwosci: x
1>1 i x
2>1 lub
f(m)>1 i p>1. czy zle cos zrobilem
3 gru 19:16
Nikka: Założenia:
1. a≠0 − spełniony bo a= −2
2. Δ > 0 − wtedy równanie kwadratowe ma dwa różne pierwiastki
3. x1 > 1 i x2 > 1
Czy Ty napisałeś całą treść zadania?
3 gru 19:18
Krzysiek2005: tak, cala, ale czy zalozenie, ktore napisalas :x1 > 1 i x2 > 1 nie oznacza tego samego, co
f(m)>1 i p>1?
3 gru 19:20
Krzysiek2005: tak, cala, ale czy zalozenie, ktore napisalas :x1 > 1 i x2 > 1 nie oznacza tego samego, co
f(m)>1 i p>1?
3 gru 19:21
Nikka: ale co to jest f(m) i p ?
co to za oznaczenia?
3 gru 19:22
Krzysiek2005: p tj pierwsza wspolrzedna wierzcholka a f(m) tj takie samo jak funkcja f(x) tylko ze tu jest od
m
3 gru 19:24
Nikka: ale nie bardzo rozumiem po co Ci wierzchołek?
f(m) − to byłaby nowa funkcja
> 1 mają być pierwiastki równania nie współrzędna x wierzchołka (Twoje p) i f(m) − które nie
wiadomo co oznacza...
3 gru 19:29
Krzysiek2005: tak tlumaczyl nam pan na matematyce i moja korepetytorka, ale sa oczywiscie dwa sposoby, tak
wiec, jak rozwiazac to, co Ty napisalas: x1>1 ? zastosowac tu jakos wzory Viete'a?
3 gru 19:32
Basia:
Δ=m
2−4*(−2)*(−2m) = m
2−16m = m(m−16)
Δ>0 ⇔ m∊(−
∞;0)∪(16;+
∞)
i niestety trzeba liczyć pierwiastki
| | −m−√m2−16m | | m+√m2−16m | |
x1 = |
| = |
| |
| | −4 | | 4 | |
| | −m+√m2−16m | | m−√m2−16m | |
x2 = |
| = |
| |
| | −4 | | 4 | |
m+
√m2−16m>4
m−
√m2−16m>4
√m2−16m>4−m
−
√m2−16m>4−m
√m2−16m>4−m
√m2−16m<−4+m
ponieważ
√m2−16m (i w ogóle pierwiastek kwadratowy) ≥0 ⇒
dla 4−m<0 nierówność (1) jest zawsze spełniona czyli
m>4
jeżeli 4−m≥0 ⇒ −4+m≤0 ⇒ dla m≤4 nierówność druga
nigdy nie jest spełniona
podnosimy te nierówności obustronnie do kwadratu
m
2−16m>(4−m)
2
m
2−16m<(−4+m)
2 = [−(4−m)]
2 = (4−m)
2
te dwie nierówności są sprzeczne
czyli zostało nam :
z Δ
m∊(−
∞;0)∪(16;+
∞)
i z warunku niebieskiego m≥4
co daje: m∊(16;+
∞)
3 gru 19:33
Basia:
Nikka i ja nie rozumiemy co oznacza f(m).
Wzorów Viete'a raczej nie da się tu zastosować, ale już chyba rozumiem o co Ci chodzi.
3 gru 19:37
Krzysiek2005: aha , to juz rozumiem, dziekuje bardzo
3 gru 19:37
plastuś:
musi być spełniony układ warunków:
1/ Δ>0
2 / p = x
w >1
3/ f(1) <0 −−−− ponieważ ramiona paraboli są zwrócone do dołu
więc: obydwa miejsca zerowe muszą się znajdować na prawo
od x = 1
więc odcięta wierzchołka też będzie na prawo od 1
i aby obydwa miejsca zerowe były poza x=1 na prawo
to własnie
f(1) <0 ( a nie jakieś f(m) ......


!
pewnie o to chodziło
Krzyśkowi
zatem:
ad1/ Δ= m
2 −16m >0 => m€ ( −∞, 0) U ( 16,∞)
ad2/ x
w= p=
m4 >1 => m > 4
ad3/ f(1) <0 => −2 +m −2m <0 => −m < 2 => m >−2
teraz wybierz cz. wspólną tych trzech warunków
i to będzie odp. do tego zadania
m€ ( 16,∞)
3 gru 19:43
plastuś:
Ten sposób , który podałem jest łatwiejszy
3 gru 19:46
Basia:
Cześć Plastusiu ! (i tak wiem kim jesteś)
xw>1 jest warunkiem koniecznym, ale nie wystarczającym
Przykład:
f(x) = −x(x−10) = −x2+10x
xw = −10−2=5, ale x1=0 i x2=10
czyli warunki zadania nie są spełnione
3 gru 19:48
plastuś:
Witam
Basiu 
ale f( 1) <0
więc: dla podanego przez Ciebie przykładu : f(1) = −1 +10 = 9 >0 ... odpada .
i dlatego nie wystarcza samo x
w >1
musi jeszcze być
f(1) <0
3 gru 19:51
Basia:
Ale razem są oczywiście wystarczające.
Wiesza mi się dziś forum i połowy tekstu w ogóle nie widziałam.
Pozdrawiam
3 gru 19:56
plastuś:
U mnie też słabo chodzi i ciagle się zacina

Nic dziwnego ...... zobacz ilu jest gości

Pozdrawiam serdecznie ..... z
"plastusiowego piórnika"
3 gru 20:03