√3 | ||
sinx(2+ | )=0 | |
cosx |
√3 | √3 | |||
sinx=0 lub cosx=− | lub cosx= | |||
2 | 2 |
π | π | |||
x=kπ lub x= | +2kπ lub x=− | +2kπ | ||
6 | 6 |
5π | 5π | |||
gdzie popełniłem błąd? powinno być x= | +2kπ lub x=− | +2kπ | ||
6 | 6 |
√3 | ||
skąd cosx = | ? | |
2 |
√3 | ||
nawias się nie zeruje ![]() | ≠ − 2 | |
cosx |
√3 | ||
sinx = 0 v cosx = − | ||
2 |
√3 | π | |||
i z − | nie wynika, że x=− | +2kπ? | ||
2 | 6 |
√3 | √3 | |||
to ja się pomyliłem.. ![]() | , ale nie | |||
2 | 2 |
√3 | 5 | 5π | ||||
z cosx = − | wynika, że x = | π + 2kπ v x = − | + 2kπ | |||
2 | 6 | 6 |
5 | ||
cos(180 −x) = −cosx ... zatem: cos(180 − 30) = − cos30 = cos 150 ( | π) | |
6 |
√3 | ||
zmienia ten − przy | bo bez minusa chyba by było tak jak napisałem? | |
2 |
√3 | ||
− | = −cos30 = cos150 ( wzory redukcyjne) | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |