Podaj monotoniczność funkcji
Anka: Cześć. Czy mógłby ktoś poświęcić chwilkę i sprawdzić mi te przykłady?
1.
| | 1 | | 1 | | −1 | | 1 | |
f(x)= − |
| x − |
| = |
| x − |
| = |
| | √3 − 3 | | 3 | | √3 − 3 | | 3 | |
| | −1(√3+3) | | 1 | | −√3 − 3 | | 1 | |
= |
| x − |
| = |
| x − |
| = |
| | (√3 − 3)(√3+3) | | 3 | | (√3)2 − 32 | | 3 | |
| | −√3 − 3 | | 1 | | −√3 − 3 | | 1 | | −√3 | | 1 | |
= |
| x − |
| = |
| x − |
| = |
| x − |
| |
| | 3 − 9 | | 3 | | −6 | | 3 | | −2 | | 3 | |
funkcja malejąca
2.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) = ( |
| − |
| )x − 2 = |
| x − |
| x − 2 = |
| | 2 | | √2 | | 2 | | √2 | |
| | 1 | | 1 * √2 | | 1 | | √2 | | x − √2x | |
= |
| x − |
| x − 2 = |
| x − |
| x − 2 = |
| − 2 |
| | 2 | | √2 * √2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
i tu może się wydawać komuś głupie ale przez stres się zablokowałam i nie wiem co dalej.
Mam nadzieję, ze mi pomożecie. Z góry dziękuję
29 kwi 21:46
PW: 1. Po co takie koszmarne przekształcenia? Wystarczyło zauważyć, że współczynnik kierunkowy
jest ujemny, bo
√3 − 3 < 0.
W dodatku pod koniec "się walnęłaś" w rachunkach (albo zżarło jedynkę w liczniku − raczej to)
29 kwi 21:51
J:
po co ? ? ? .. badasz znak wspóczynnika przy x
29 kwi 21:53
Janek191:
1 .
| | 1 | |
a = − |
| > 0 , bo √3 − 3 < 0 |
| | √3 − 3 | |
f jest malejąca
2.
| | 1 | | 1 | |
a = |
| − |
| < 0 , bo 2 > √2 |
| | 2 | | √2 | |
f jest malejąca
29 kwi 21:56
Anka: Dzięki PW. Zawsze chcę przedobrzyć i wtedy są głupie błędy

A jak będzie prościej z tym drugim przykładem?
29 kwi 21:57
Janek191:
W 1. f jest rosnąca
29 kwi 21:57
Anka: O, już Janek pomógł.
Dziękuję Wam wszystkim (razem i z osobna) za pomoc. Na przyszłość postaram się mniej robić tak
głupich błędów. Pozdrawiam
29 kwi 21:58
Anka: Ta druga nie jest przypadkiem rosnąca?
29 kwi 22:00
5-latek: | 1 | | 1 | | 1 | | √2 | |
| − |
| = |
| − |
| (wiadomo skad ? |
| 2 | | √2 | | 2 | | 2 | |
29 kwi 22:04
Anka: Ale jestem tępa

Dzięki za pomoc i poświęcony czas
29 kwi 22:05
Mila:
Pierwsza jest rosnąca.
| | 1 | | 1 | | 1 | | √2 | | 1−√2 | |
2)( |
| − |
| )= |
| − |
| = |
| <0 funkcja malejąca |
| | 2 | | √2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
29 kwi 22:06
5-latek: Dobry wieczor
Milu
Pozdrawiam
Jutro jeśli pozwolisz to poproszse Cie o pomoc w dokończeniu zadania .
Mysle ze jutro już będzie ostatni dzień pracy w tym tygodniu i w sobote nie będziemy musieli
isc
29 kwi 22:09
PW: Dobrze że Janek191 czuwa, bo ja niestety tego minusa nie widziałem przed ułamkiem.
Przepraszam, już niedługo będę musiał spasować..
29 kwi 22:11
Mila:
Witam miło wszystkich Panów.
29 kwi 22:17