liczby podzielne przez 8
Iza: Hej

Ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 8?
Pierwsza liczbę możemy wybrać na 9 sposobów
Drugą na 10 sposobów
A trzecią ? musi byc {0,8} i coś jeszcze?
29 kwi 21:45
Iza: Może ktoś wie ?
29 kwi 21:56
Eta:
Wszystkich liczb trzycyfrowych jest
900
| | 900 | |
to podzielnych przez 8 jest [ |
| ]= 112 [...] −−oznacza część całkowitą |
| | 8 | |
29 kwi 22:01
Janek191:
999 − 99 = 900
900 : 8 = 112,5
więc 112 lub 113
104, 112, .... , an
an = 104 + (n −1)*8 = 104 − 8 + 8 n = 96 + 8n < 999
8n < 903
n < 112,875
n = 112
=======
Takich liczb jest 112.
===================
29 kwi 22:05
Iza: Dzieki wielkie
29 kwi 22:25