funkcje wymierne
niesiaa: Wyznacz dziedzinę funkcji h(x)= f(x) *g(x). Uprość wzór tej funkcji i podaj jej miejsca zerowe.
| | x | | x | | x2− 2x +1 | |
a)f(x)= |
| − |
| ,g(x)= |
| |
| | x−1 | | x+2 | | x2+2x | |
29 kwi 21:11
Kejt: w czym problem?
29 kwi 21:15
niesiaa: no więc szukam wspólnego mianownika dla f(x) czyli moim zdaniem (x+3)(x−3) i wychodzi mi
| | x2+3x−4 | | x(x−3) | |
|
| później mnożę przez g(x) które rozbiłam na |
| no i mi |
| | (x−3)(x+3) | | x+3 | |
troszkę nie wychodzi z tego nic dobrego. Mam trochę zaległości
29 kwi 21:21
Kejt: wspólny mianownik to (x−1)(x+2) o ile się nie mylę..
29 kwi 21:30
niesiaa: aaa prepraszam opisałam nie ten przykład. Tak, tak
29 kwi 21:31
niesiaa: | | x | | 4 | | x2−3x | |
chodziło mi o przykład : f(x)= |
| − |
| , g(x)= |
| |
| | x−3 | | x2−9 | | x+3 | |
29 kwi 21:33
Kejt: ile Ci wyszło w liczniku f(x) ?
29 kwi 21:34
Kejt: no to się zdecyduj, z którym potrzebujesz pomocy...
29 kwi 21:35
niesiaa: z tym drugim mam problem

i opis też jest do drugiego. Źle spojrzałam
29 kwi 21:36
Kejt:
| x | | 4 | | x(x+3)−4 | |
| − |
| = |
| |
| x−3 | | (x+3)(x−3) | | (x+3)(x−3) | |
*g(x):
| | (x(x+3)−4)(x2−3x) | | x(x(x+3)−4) | |
|
| = |
| |
| | (x+3)2(x−3) | | (x+3)2 | |
Dalej sobie poradzisz?
29 kwi 21:54