znajdz ekstremum pomocy!!!!!!!!!!!!
desperatka: znajdz ekstremum funkcji −1/3x3+x2−xy−3/2y2+4y
29 kwi 20:16
J:
liczymy pochodne cząstkowe
29 kwi 20:17
J:
f'x = −x2 + 2x − y
f'y = −x −3y + 4
rozwiąż układ równań:
f'x = 0
f'y = 0
29 kwi 20:19
desperatka: −x+2x−y
i
−x−3y +4
29 kwi 20:19
desperatka: no i tu nie moge dojsc bo delta wychodzi mi kosmiczna
29 kwi 20:19
J:
popraw f'x
29 kwi 20:20
desperatka: bo wyciagnelam z 2 rownania x= 4−3y
29 kwi 20:20
desperatka: zapomnialam tam kwadratu widze ale na kartce go mam
29 kwi 20:21
desperatka: podstawiam pod pierwsze pod kazdy x i wyszlo mi 9y
2−31y+24

:(
29 kwi 20:21