ala: Dany jest trójkąt równoramienny
ABC
o wierzchołkach
A(−1;−2),B(3;0)
i
C(−2;5)
. Wyznacz prostą, która jest osią symetrii tego trójkąta.
29 kwi 19:55
J:
ustal,które ramiona są równe
29 kwi 19:57
ala: |AC| i |BC| są rowne
29 kwi 19:59
Kejt:

Jakie warunki musi spełniać ta prosta?
29 kwi 20:00
Qulka:

y=−2x+1
29 kwi 20:02
ala: całe polecenie jest podane, podac prostą ktora jest osia symetrii tego trójkąta.
29 kwi 20:02
J:
| | 0−(−2) | | 2 | | 1 | |
ustalamy współczynnik kerunkowy prostej AB: a = |
| = |
| = |
| |
| | 3−(−1) | | 4 | | 2 | |
prosta prostopadła: y = −2x + k i przechodzi przez punkt C(−2,5) ... oblicz K
29 kwi 20:02
Kejt: Pytanie było do Ciebie, ja znam odpowiedź..
29 kwi 20:04