stożek, dobrze rozwiązałam?
Iwona: Napisze mi ktoś czy dobrze zrobiłam?
Metalowy stożek, którego tworząca o długości 12 cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 30∘, przetopiono na 48 jednakowych kulek. Oblicz promień kulki.
najpierw przedłużyłam sobie trójtkąt tak zeby mieć rónowbocznyz tego wyliczyłam z h=6 a r=6{3}
V=216π
czyli 216/48
później podstawiłam to do V kuli
4/3πR3 = 216/48 /*3
4πR3=216/16 /*16
64πR3=216 /*64
R3=13824
R=24
29 kwi 19:51
Qulka: 216π/48
R3=216/64
R=6/4
29 kwi 20:00
Iwona: dzieeki
29 kwi 20:02