Suma początkowych wyrazów ciągu geometrycznego. Oblicz sumę:
iwonka: Oblicz sumę 1+2*2+3*22+4*23+5*24+...+100*299
Ktoś wie jak rozwiązać?
29 kwi 19:49
ICSP: S = 1 + 2*2 + 3*2
2 + ... + 100 * 2
99
zatem
2S = 2 + 2*2
2 + 3*2
3 + .... + 100 * 2
100
S = 2S − S = −1 − 2 − 2
2 − ... − 2
99 + 100 * 2
100 =
| | 1 − 2100 | |
= 100* 2100 − (1 + 2 + ... 299) = 100* 2100 − |
| = |
| | 1 − 2 | |
=
2100 * 99 − 1
29 kwi 20:31
PW: Można popatrzeć tak:
f(x) = x + x2 + x3 + ...+ x100
umiemy obliczyć − to zwykła suma 100 wyrazów ciągu geometrycznego.
To co mamy policzyć jest pochodną
f'(x) = 1 + 2x + 3x2 + ... + 100x99
dla x = 1.
29 kwi 20:38
PW: Poprawka: dla x = 2.
29 kwi 20:39
ICSP: PW genialne. Proste szybkie i skuteczne
29 kwi 20:52