help!
kasia: Czas połowicznego rozpadu pierwiastka to okres, jaki jest potrzebny, by ze 100% pierwiastka
pozostało 50% tego pierwiastka. Oznacza to, że ilość pierwiastka pozostała z każdego grama
pierwiastka po x okresach rozpadu połowicznego wyraża się wzorem (1)x y = 2 .
W przypadku izotopu jodu 131I czas połowicznego rozpadu jest równy 1600 lat Po ile latach z 1
g jodu 131l pozostanie nie więcej niż 6,25 % masy tego pierwiastka.
29 kwi 19:35
Qulka: po 6400 latach
29 kwi 19:38
kasia: jak to wyszło ? mogłabym prosić jakieś obliczenia
29 kwi 19:39
Qulka:
bo 2−4 = 0,0625 = 6,25%
4•1600 = 6400
29 kwi 19:43
kasia: dziękuje
29 kwi 19:52