zadania z parametrem | pomocy :)
Chan: Pomocy!

Dla jakiej wartości parametru m podana prosta jest równoległa prostej 4x + 3y + 7 = 0 ?
a) (2m + 1)x − y = 0
b) (m − 1/2)x − 1/2y=0
c) 1/3x − 2my=0
3 gru 18:58
Nikka: W zadaniu równania prostych są podane w postaci ogólnej Ax + By + C = 0
Weźmy dwie proste:
k: A
1x + B
1y + C
1 = 0
l: A
2x + B
2y + C
2 = 0
Proste k i l są równoległe gdy A
1*B
2 − A
2*B
1 = 0
a) 4x + 3y + 7 = 0
(2m+1)x − y =0
4*(−1) − (2m+1)*3 = 0
−4 − 6m − 3 = 0
−6m = 7
3 gru 19:15
Nikka: Sposób 2.
Przekształcasz równania prostych do postaci kierunkowej czyli y=ax + b
Proste wtedy będą równoległe gdy ich współczynniki kierunkowe będą równe
k:y = ax + b
l:y = cx + d
k∥l ⇔ a = c
3 gru 19:37