Parametry równania + pochodna
Bronka: Dla jakich wartości parametru p równanie x3 +3px − p2 = 0 ma trzy różne rozwiązania?
29 kwi 17:52
M:
23 cze 06:33
Little Mint:

Równanie sześcienne jest w postaci
x
3+px+q=0
Wyróżnik (Δ) tego równania na postac
Równanie to ma :
1) trzy rózne rozwiązania rzeczywiste gdy jego wyróżnik(Δ) jest mniejszy od zera
x
3+3px−p
2=0
Nasz wyróznik ma postac
p
3(p+4)=0
p=0 potrójny
p=−4 pojedynczy
p
4+4p
3<0 dla p∊(−4,0)
Dla p∊(−4,0) równanie x
3+3px−p
2=0 ma trzy rózne rozwiązania rzeczywiste
23 cze 10:24
wredulus_pospolitus:
alternatywne podejście:
f(x) = x
3 + 3px − p
2
1.
f'(x) = 3x
2 + 3p −−−> f'(x) = 0 ⇔ x
2 = −p −−−> p < 0 (wtedy mamy jedno maksimum i
jedno minimum lokalne −> co jest pierwszym warunkiem do tego abyśmy mogli mieć 3 miejsca
zerowe dla funkcji f(x) )
2.
jako, że współczynnik przy najwyższej potędze > 0 to:
f(max lokalne) = f(p) = p
3 + 3p
2 − p
2 = p
3 − 3p
2 = p
2(p−3) musi być > 0

−−−−> p < 3
∧ p ≠ 0
f(min lokalne) = f(−p) = −p
3 − 3p
2 − p
2 = −p
2(p+4) musi być < 0

−−−> p > 4
3.
co daje nam ostatecznie przedział p ∊ (−4 ; 0)
23 cze 11:15