proszę o pomoc
proszę o pomoc: Oblicz pole papierowego wycinka koła z którego wykonano torebkę w kształcie stożka mającego
wysokość czterokrotnie większą od promienia podstawy. W torebce ma się zmieścić 500cm
sześciennych cukru.
(pi dla tego zadania = 3)
29 kwi 17:37
proszę o pomoc: wynik to będzie 315 cm
29 kwi 17:56
proszę o pomoc: czy taki bęzie wynik?
29 kwi 18:40
proszę o pomoc: wychodzi 75√17, czyli ~309, a ma być 315
29 kwi 18:43
proszę o pomoc: sprawdzi ktoś wynik?
29 kwi 18:43
proszę o pomoc: proszę o pomoc, dla was to chwila, a mi ratuje życie
29 kwi 18:51
proszę o pomoc: .
29 kwi 20:04
dero2005:

h = 4r
V = 500
π = 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
r
2*4r = 500
4r
3 = 500
r
3 = 125
r = 5
l =
√r2 + h2 = 5
√17
P
b = πrl = 75
√17
29 kwi 20:51