oblicz wartość współczynników b i c podanej funkcji , jeśli wiadomow że W( -3,1)
olaa: f(x)= −2x2+bx+c
29 kwi 16:41
52: Dobrze przepisałaś treść ?
29 kwi 16:45
olaa: dokładnie brzmi tak :Wykresem funkcji kwadratowej f(x)= −2x2+bx+c jest parabola , której
wierzchołkiem jest punkt W ( −3 , 1 ) . Oblicz wartość współczynników b i c
29 kwi 16:50
olaa: wyszło mi ze b=12 i c = −18 , ale nie wiem czy dobrze ..
29 kwi 16:51
52: No
| | −b | |
Iksowa wierzchołka to |
| gdy f(x)=ax2+bx+c |
| | 2a | |
Zatem przechodząc do zadania
12=−b
b=−12
f(−3)=1
−2*(−3)
2−12*(−3)+c=1
c=?
29 kwi 16:53
Przemysław: | | −b | |
xw= |
| (z karty wzorów CKE) |
| | 2a | |
x
w=−3(z danych)
y
w=f(x
w)=
=1 (z danych)
Mamy:
Sprawdzenie:
f(x)=−2x
2+(−12)x−17
Powinno być:
1=f(−3)
bo W leży na wykresie.
1=−2*(−3)
2+(−12)*(−3)−17
1=−2*9+36−17
1=−18+36−17
1=−35+36
1=1
L=P
Więc rozwiązanie jest prawdziwe.
29 kwi 16:56
olaa: zamieniłam na kanoniczną
f(x)= −2(x−3)2+1 = −2(x2−6x+9)+1 = −2X2+12X−18 ,
29 kwi 16:56
olaa: oo dziekujeee
29 kwi 16:57
olaa: czyli robiąc moim sposobem zamian tej 1 za nawiasem powienna być −1 ? i wtedy wyszło by −17
29 kwi 17:01
Przemysław: W=(p,q)
f(x)=a(x−p)2+q
f(x)=−2*(x−(−3))2+1=
=−2*(x+3)2+1=
=−2*(x2+6x+9)+1=
=−2x2−12x−18+1=
=−2x2−12x−17
29 kwi 17:05
Przemysław: Innymi słowy za nawiasem ok, ale w nawiasie powinno być x+3
29 kwi 17:06