Głupie pytanie
Lexi: Jak obliczyć iloraz q ciągu geometrycznego gdy dane są a1 i a3? Czy w ogóle się da? Próbuje
rozwiązać zadanie, ale chyba mi to nie bardzo wychodzi.
29 kwi 16:38
Lexi: Cofam to pytanie! Nie zauważyłam czegoś i teraz się skapnęłam.
29 kwi 16:41
Lexi: Przepraszam za zaśmiecenie forum tym głupim pytaniem
29 kwi 16:42
maturzystak: Między sąsiednimi wyrazami ciągu geometrycznego zachodzi związek:
an2 = an−1*an+1
an to w twoim przypadku a2
jak będziesz miał a2 to juz chyba wiesz jak q policzyć...
ewentualnie mozesz cos z tego pokombinowac:
a1 = a1
a2 = a1q
a3 = a1q2
jak masz a1 i a3 to mozesz z tego wyliczyc q
podstawiasz do;
a3 = a1q2
29 kwi 16:49
maturzystak: włączyłem karte i nie odświeżyłem, ale to na przyszłość może ktoś skorzysta
29 kwi 16:50