Styczna do wykresu funkcji
Paweł: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=4x3−2x+1 dla wszystkich liczb rzeczywistych.
uzasadnij że prosta l o równaniu 10x−y+9=0 jest styczna do wykresu funkcji f. Bardzo bym
prosił o wytłumaczenie mi tego zadania. Pozdrawiam
Janek191:

f(x) = 4 x
3 − 2 x + 1
10 x − y + 9 = 0
y = 10 x + 9
więc
10 x + 9 = 4 x
3 − 2 x + 1
4 x
3 − 12 x − 8 = 0 / : 4
x
3 − 3 x − 2 = 0
x = − 1
======
( x − 1)*( x
2 − x − 2) = 0
( x +1)*( x − 2)*( x + 1) = 0
f'( − 1) = 12*(−1)
2 − 2 = 10 = a − współczynnik kierunkowy prostej stycznej
w punkcie ( − 1, − 1)