całki
@_@:
Mam pytanie, co oznacza n w tym wzorze? Co się podstawia za nie?
29 kwi 16:00
Kejt: n∊lR
| | x1+1/2 | | x3/2 | | 2x3/2 | |
∫√xdx = |
| + c = |
| +c = |
| +c |
| | | | | | 3 | |
29 kwi 16:11
29 kwi 16:13
@_@: Przy danej funkcji gęstości, co za n się przyjmuje:
{0 dla x<0
| | 2 | |
f(x) = { |
| *x dla 0≤x≤5 |
| | 25 | |
{0 dla x>5
29 kwi 16:14
Kejt: sorki, racja bez −1
29 kwi 16:14
@_@: przy podanej funkcji gęstości, jak dochodzimy do tego czym jest n?
29 kwi 16:25
Przemysław: Jakiej funkcji gęstości?
| | 2 | |
Jeżeli chodzi Ci, o to jak wykonać ∫ |
| xdx, to tam n=1 |
| | 25 | |
a ∫0dx = C
Ale nie wiem, o co chodzi, szczerze mówiąc. Może napisz całe zadanie.
29 kwi 16:27
@_@: | | 2 | | 2 | | 2 | | 1 | | 2 | |
∫x |
| xdx = |
| ∫x2dx = |
| * |
| * x2+1 + c = |
| * x3 + c |
| | 25 | | 25 | | 25 | | 2+1 | | 75 | |
Szczerze mówiąc to mam rozwiązane to zadanie, tylko teraz analizując je nie wiem skąd właśnie
jak widać wyżej za n wzięła się ta 2.
29 kwi 16:35
Przemysław: No masz x2. Czyli n=2
29 kwi 16:41
Przemysław: | | 2 | |
A |
| można wyciągnąć przed znak całki. |
| | 25 | |
29 kwi 16:41
@_@: | | 2 | |
Czyli wyciągając |
| przed znak całki, zostają dwa x, które dają x2 stąd ta dwójka za n? |
| | 25 | |
29 kwi 16:44
Przemysław: Zostaje x*x
x*x=x2
I z x2 ta dwójka za n.
29 kwi 16:57
@_@: ok, dzięki.
29 kwi 17:05