Sin = Cos
varr: Kąt α jest ostry oraz sin α = cos35. Wtedy miara kąta α wynosi:
35 / 45 / 55/ 65
Jestem niemal pewien, że poprawna odpowiedź to 55. Z tablic matematycznych można podejrzeć.
Poza tym jeśli dobrze pamiętam to istnieje ta zasada sin 30 = cos 60 sin 10 = cos 80 itd. To
samo tyczy się tg i ctg.
Mam rację? Bo w odpowiedziach do tego zadania zamkniętego jest odp. D czyli, że alpha jest
równa 65. Błąd w odp.?
29 kwi 15:57
Janek191:
sin 55o = cos 35o
29 kwi 16:03
varr: Czyli błąd w odp. Tak myślałem. Chciałem mieć jednak pewność. Dziękuje bardzo!
29 kwi 16:14