prawdopodobieństwo
zunia: Bardzo proszę o pomoc. Nie wiem co robię źle.
Mam takie zadanie. Z liczb od 1 do 100 wylosowano jedną liczbę Prawdopodobieństwo ze liczba
jest podzielna przez trzy pod warunkiem ze wylosowano liczbę parzysta jest równe... (odpowiedź
prawidłowa to 8/25)
ja zadanie zrobiłam w ten sposób
(moc)Ω=50
ponieważ wzięłam wszystkie liczby parzyste: 100= 2+(n−1)*2 n=50
policzyłam wszystkie liczby podzielne przez 3:
99=3+(n−1)*3
n=33
B=50−33=17
więc prawdopodobieństwo wyszło mi 17/50
Mógłby mi ktoś powiedzieć co robie źle?
29 kwi 15:46
Tana: Skorzystaj ze wzoru na pstwo warunkowe
29 kwi 16:00
Janek191:
I Ω I = 50
6,12, 18, ... , 96
6 + ( n −1)*6 = 96
6*(n −1) = 90
n − 1 = 15
n = 16
29 kwi 16:01
zunia: Dlaczego
6,12, 18, ... , 96
29 kwi 16:14
Janek191:
Liczby parzyste podzielne przez 3
29 kwi 16:26
zunia: matko, faktycznie haha
Dzieki, za pomoc
29 kwi 16:32