w
( ͡° ʖ̯ ͡°):

Na okręgu opisano trapez prostokątny. Odległość środka okręgu od końców dłuższej podstawy
wynoszą 8√2 cm i 17 cm. Oblicz pole trapezu.
c=8
√25
Dlaczego ΔCDO jest podobny do ΔDOB?
29 kwi 15:40
J:
obydwa prostokątne o wspólnym kącie DCO
29 kwi 15:44
( ͡° ʖ̯ ͡°): ∡ABO = ∡OBD
29 kwi 15:44
( ͡° ʖ̯ ͡°): DCO jest wspólny?
29 kwi 15:45
J:
tak
29 kwi 15:46
( ͡° ʖ̯ ͡°): 
Przecież ten kąt znajduje się tylko w trójkącie COD
29 kwi 15:49
Mila:
∡C=δ
∡B=β
δ+β=180 jako suma kątów trapezu przy ramieniu.
W ΔCOB:
1 | | 1 | |
| δ+ |
| β=90o⇔|∡COB|=90o |
2 | | 2 | |
29 kwi 16:15
( ͡° ʖ̯ ͡°):
29 kwi 16:15
Mila:

Nie zadałeś pytania i nie wiem, czy dalej chodzi o to, dlaczego ΔCOB jest prostokątny, czy o
cos innego.
1)Środek okręgu wpisanego w wielokąt leży na przecięciu dwusiecznych kątów wewnetrznych.
2)2β+2γ=180 − suma miar kątów przy ramieniu trapezu wynosi 180
o.
3) ⇔β+γ=90
o
4)∡COB+β+γ=180 z sumy katów w Δ⇔
5) |∡COB|=90
o
29 kwi 16:49
29 kwi 17:24
Mila:
Cieszę się.
30 kwi 17:01