pochodne
Marta: | | 2 | |
Funkcja jest określona wzorem f(x)=(1+ |
| )2. Oblicz wartość pochodnej funkcji f dla |
| | x+1 | |
x=−2. Mógłby ktoś sprawdzić, czy dobrze wyliczyłam (wyszło mi −12/9) a przy okazji proszę o
wytłumaczenie pochodnej złożonej (w szkole niestety tego nie uczą:( )
29 kwi 14:56
J:
to pokaż jak liczysz pochodną
29 kwi 14:57
J:
pochodna funkcji złozonej:
(f[g(x)])' = f'(x)*g'(x)
29 kwi 15:00
J:
f'(−2) = 4
29 kwi 15:02
===:
| | 2 | | −2 | |
f(x)=2(1+ |
| )* |
| |
| | x+1 | | (x+1)2 | |
i wynik jest "bardziej krągły"−
29 kwi 15:03
Marta: Pomyliłam się w mianowniku jest minus, licząc nie na skróty rozpisałam to co w nawiasie ze
wzoru skróconego mnożenia, sprowadzilam do wspolnego mianownika i potem liczyłam już ze wzoru
na pochodną
29 kwi 15:10