Klasyczna definicja prawdopodobieństwa
ninaxx: Rzucamy 5 razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że wypadnie co najwyżej raz "szóstka"
i co najwyżej raz liczba złożona
29 kwi 14:38
Buuu:
Omega:
6
5 = 7776
Nie wypada ani czwórka ani szóstka:
4
5 = 1024
Wypada raz czwórka lub raz szóstka:
5(rzutów)*2(możliwości w rzucie)*3
4(cztery rzuty bez czwórki i szóstki) = 2560
| | 3584 | |
P(A) = |
| = {112}{243} |
| | 7776 | |
29 kwi 14:51
Jacek: korekta tylko co do zapisu, bo policzone dla prawidłowego rozwiązania
5(rzut z wynikiem 4 lub 6 w 1 na 5 możliwych rzutów)*2(możliwości w rzucie)*44(cztery rzuty
bez czwórki i szóstki) = 2560
29 kwi 20:23