Zadania, matura
goofie:
1)Funkcja f jest określona wzorem f(x ) = log 3
x dla każdej liczby rzeczywistej x . Oblicz
pochodną funkcji f w punkcie x =
√3
Nie mam pojęcia jak wyliczyć pochodną logarytmu, ale zakładam że tu da sie to jakoś ominąć,
tylko nie wiem jak...
| | 2 | | 7 | |
2)Wyznacz liczbę a > 1 , która spełnia równanie 2a2 + |
| = 7a + |
| |
| | a2 | | a | |
Przekształciłem to do postaci :2a
4 − 7a
3 − 7a + 2 = 0 albo 2(a
4 + 1) − 7a(a
2 +1) = 0
ale nie widze żadnego rozw...
3)Uzasadnij, ze wielomian W(x) = x
5 + 4x
4 + 3x
3 + 2x
2 + x + 3
120 = 0 nie ma pierwiastków
wymiernych. Tw. o piewiastkach wymiernych p/q raczej tu nie zastosuje...
Jak już to bym kombinował, że funkcja nie ma żadnych piewiastków, czyli policzyć pochodną i
wykazać, że jest ciągle nad osią OX, ale 5x
4 + 16x
3 + 9x
2 + 4x + 1 = 0 też nie mogę
rozwiązać...
29 kwi 14:34
J:
| | ln3x | | xln3 | |
1) f(x) = |
| = |
| , |
| | ln10 | | ln10 | |
| | ln3 | | ln3 | |
zatem: f'(x) = |
| i f'(√3) = |
| |
| | ln10 | | ln10 | |
29 kwi 14:37
J:
prościej: f'(x) = ln3 i f'(√3) = ln3
29 kwi 14:38
goofie: W 3) powinno być Uzasadnij, ze wielomian W(x) = x5 + 4x4 + 3x3 + 2x2 + x + 3120 = 0 nie
ma pierwiastków wymiernych.
A w tym 1) to w sumie nie mogę dać po prostu że
f(x) = xlog3
f'(x) = log3
?
29 kwi 14:59
Buuu:
Drugie:
2a4 − 2 + 7a3 − 7a = 2(a4 − 1) + 7a(a2 − 1) = 2(a2 − 1)(a2+1) + 7a(a2 − 1) =
(a2−1)[2(a2+1) + 7a] = (a−1)(a+1)(2a2+7a+2). Dalej chyba wiadomo co
29 kwi 15:09
J:
możesz ...
29 kwi 15:11
goofie: a czemu zacząłeś od 2a4 − 2 + 7a3 −7a ?
29 kwi 15:18
Buuu: Pardon źle przepisałem....
29 kwi 15:20
goofie: ma ktoś jakiś pomysł? jakas wskazówka?
29 kwi 16:53