Szeregi
Ufo: Zbadaj zbieżność szeregu
∞
∑ (−1)n sin2n/n
n=1
29 kwi 14:07
Ufo: Nikt nie wie


?
29 kwi 20:57
Saizou : zastosuj kryterium Leibniza
29 kwi 21:00
Ufo: Robiłem to ale coś mi nie wychodzi.
29 kwi 21:02
Ufo: lim sin
2n /n= lim sin n * sin n / n = lim sinn /n * sin n= ......

?
29 kwi 21:03
kyrtap: Korzystam z tw. Leibniza:
b
n+1 <b
n
| | (sin(n+1))2 | | sin2n | |
1. |
| < |
| ⇒ nierówność prawdziwa dla każdego n>1 |
| | n+1 | | n | |
Zatem szereg jest nierosnący.
| | sin2n | |
2. limn→∞bn = limn→∞ |
| |
| | n | |
| | 1 | |
limn→∞cn = limn→∞ |
| = 0 |
| | n | |
| | −1 | |
limn→∞an = limn→∞ |
| = 0 |
| | n | |
a
n<b
n<c
n
| | sin2n | |
Z tw o trzech ciągach wynika że limn→∞ |
| = 0 |
| | n | |
Stąd z 1 i 2 wynika że badany szereg jest zbieżny c.n.d
29 kwi 21:07
Saizou :
Patryk chyba co należało zbadać
29 kwi 21:10
kyrtap: Witam Saizou nie widziałem że pomagasz
29 kwi 21:10
kyrtap: może
29 kwi 21:10
Saizou : spoko i tak nie maiłem nic wklepanego do komputera, bo liczyłem na kartce xd
29 kwi 21:13
kyrtap: Myślałem że kosmici wiedzą więcej od nas
29 kwi 21:15
Saizou : haha.... no bo to pewnie z jakiegoś innego wymiaru tylko jeszcze bardziej zacofanego niż nasz
xd
29 kwi 21:16
Ufo: Ale ja jestem ufo a nie kosmita
29 kwi 21:21