matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg geometryczny, granica
Marta:
W nieskończonym ciągu geometrycznym suma n− początkowych wyrazów wyraża sie wzorem
3
n
−1
Sn=
((n−2) jest w wykładniku potęgi o podstawie 3).Oblicz sumę wszystkich
10*3
(
n−2)
wyrazów ciągu. Jak wyznaczyć limesa? Wyłączyć 3
n
przed nawias, tak, jakby to było zwykłe n?
29 kwi 14:06
J:
9(3
n
−1)
9
tak ... = lim
=
10*3
n
10
29 kwi 14:09
Janek191:
3
n
−1
3
n−1
S
n
=
czy S
n
=
?
10*3
n −2
10*3
n −2
29 kwi 14:10
Marta:
tak, pierwszy zapis jest poprawny
dzięki, chciałam się upewnić
29 kwi 14:33