zad
matthew: Może mi ktoś sprawdzić to zadanie?
treść jest taka: Ile punktow ma okrąg o rownaniu x2 + (y−3)2 = 6 z prostą o równaniu 3x +y −
15 = 0
Zrobiłem tak:
okrąg: x2 + (y−3)2 = 6 ⇒ (x+0)2+(y−3)2=6 czyli S=(0;3)
prosta: 3x +y − 15 = 0 ⇒ y=−3x+15
Potem obliczam punkty przecięcia okręgu:
(x+0)2+(y−3)2=6
x2 + y2 − 6y +3=0
OX: x2 + 3=0
Δ= −4 * 3 = −12 wiec brak pkt przecięcia,
OY: y2 − 6y +3=0
Δ= (−6)2 − 4 * 3 = 24
√Δ = √24 = 2√6
x1= 3−√6 x2= 3+√6 takim sposobem obliczyłem promień... nie wiem czy dobrze
Na rysunku nie mam punktow wspólnych z prostą.... Prosze o pomoc
3 gru 18:34
Basia: Już jest w poprzednim Twoim poście.
3 gru 18:35