matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Arlan:
∫
1
(x
2
+1)
2
dx
29 kwi 14:05
J:
dx
x
2
= ∫U{x
2
+1−x
2
}{(x
2
+1)
2
= ∫
− ∫
dx = ...
x
2
+1
(x
2
+1)
2
ostania przez częśći:
x
u = x v' =
(x
2
+1)
2
1
u' = 1 v = −
2(x
2
+1)
29 kwi 14:20