równoległobok dł dłuższej przekątnej
kasssper: ciekawy równoległobok
W równoległoboku EFGH kąt ostry ma miarę 60∘ , a odległości punktu przecięcia się przekątnych
od sąsiednich boków równoległoboku wynoszą (3pier3)/2 i 2pier3. Oblicz długość dłuższej
przekątnej tego równoległoboku.
29 kwi 13:33
kasssper: oczywiście : nie moge sobie z nim poradzić

prosze o pomoc
29 kwi 13:34
Janek191:

x = 1,5
√3 y = 2
√3
h = 2 x = 3
√3
więc
2 h = b
√3
6
√3 = b
√3
b = 6
====
P = a*h = 3
√3a = b*2y = 4
√3b = 4
√3*6 = 24
√3
a = 8
=====
c
2 = b
2 − h
2 = 36 − 27 = 9
c = 3
−−−−−
p = I EG I
p
2 = ( a + c)
2 + h
2 = 11
2 + 27 = 121 + 27 = 148
p = 2
√37
=========
29 kwi 13:54
kasssper: bardzo dziękuje
29 kwi 20:59