matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
www
huhuhu:
Wykaż,że jeżeli promień okręgu opisanego na trójkącie równoramiennym jest dwa razy dłuższy od promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt, to trójkąt ten jest równoboczny.
α
∡DAS = 1/2∡DAC = 1/2(90−α) = 45 −
2
SD
= tg∡DAS
AD
SD
α
= tg(45 −
)
a
2
α
SD = r = a*tg(45 −
)
2
r =
α
α
sin45cos
− cos45sin
2
2
a*
=
α
α
cos45cos
+ sin45sin
2
2
α
α
cos
− sin
2
2
a*
=
α
α
cos
+ sin
2
2
α
α
(cos
− sin
)
2
2
2
a*
=
α
α
cos
2
− sin
2
2
2
α
α
1 −2cos
sin
2
2
a*
=
α
α
cos
2
− sin
2
2
2
1 −sinα
a*
α
α
cos
2
− sin
2
2
2
jak się pozbyć mianownika?
29 kwi 13:31
J:
M = cosα
29 kwi 13:37
huhuhu:
dzięks
29 kwi 13:44
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick