jednoznacznosć
student: Co to znaczy jednoznaczność przedstawienia ?
np. w def. sumy algebraicznej/prostej
29 kwi 12:55
PW: W definicji? Definicja to definicja, uczymy się jej na pamięć i kropka.
Można wypowiedzieć twierdzenie, że jeżeli prosta jest określona równaniem
(1) Ax + By + C = 0,
to twór określony innym równaniem tego typu, np.
(2) Kx + Ly + M = 0
nie jest tą samą prostą, z wyjątkiem przypadku, gdy istnieje stała p ≠ 0, dla której
K = pA i L = pB i M = pC.
W tym sensie mówi się, że (1) określa prostą w sposób jednoznaczny (z dokładnością do
współczynnika p, przez który można obie strony pomnożyć).
29 kwi 13:21
b.: X+Y = suma algebraiczna X,Y (podzbiorów ustalonej przestrzeni liniowej) = zbiór wszystkich sum
x+y, gdzie x∊X, y∊Y
X(+ w kółku) Y = suma prosta X,Y −− jw., ale dodatkowo każdy z∊X+Y ma jednoznaczne (=jedyne)
przedstawienie w postaci x+y, gdzie x∊X, y∊Y,
innymi słowy, sumy x+y są różne dla różnych par (x,y)
To oznaczenie może być nieco mylące, bo to kółko wokół plusa nie oznacza, że jakoś inaczej
definiujemy zbiór (inaczej niż X+Y) −− zbiór jest ten sam, tylko że ma on pewną specjalną
własność, którą sygnalizujemy biorąc plus w kółko
29 kwi 13:33
PW: No to ślicznie mnie wprowadził w błąd pisząc sumy/prostej
29 kwi 13:40