dziedzina
wrrr: dzidzina

!
jaka jest dziedzina 1/1+x
2
3 gru 18:32
wrrr: rzeczywiste oprocz −1, i 1
3 gru 18:33
wrrr: a jak bedzie wygladał taki własnie wykres
3 gru 18:33
3 gru 18:40
wrrr: mi sie wirus włacza
bo ja mam całkę narysować ale to bedzie z wykresem jakoś
3 gru 18:45
Basia:

dość to pokraczne, ale mniej więcej tak
na tamtej stronie, którą polecam zobaczysz ładniejszy i dokładniejszy
3 gru 18:47
wrrr: a w takim razie jak bedzie wygladała granica tej funkcji gdy
x →+∞
i
x→ − ∞
3 gru 18:47
wrrr: ale czemu to będą kropki a nie ciągła linia

ta strona mi nie działa... może proszę jeszcze
raz wkleić link
3 gru 18:48
Basia:
Musisz najpierw poczytać instrukcję obsługi (jest niżej) i wymazać to co tam się pokazuje na
"dzień dobry"
3 gru 18:49
Basia: To będzie linia ciągła oczywiście, tu nie ma możliwości rysowania krzywych.
3 gru 18:50
Basia:
granica przy x→±∞ jest równa 0
oś OX jest asymptotą poziomą
3 gru 18:51
wrrr: no tak to wiem ale czy to coś nam da

bo ja mam przedsatwić geometrycznie taką całkę jak
przedstawia ta funkcjia...
i to są kropki tak
3 gru 18:52
Basia:
Nie. To jest linia ciągła.
Napisz mi porządnie treść zadania, bo nie rozumiem.
O ile dobrze pamiętam geometrycznie interpretujemy tylko całki oznaczone.
∫
abf(x) to pole figury utworzonej przez wykres f(x), oś OX i proste x=a, x=b
3 gru 18:59
wrrr: i to jest całka oznaczona
∫−∞+∞ 1/ 1+x2
3 gru 19:01
Basia:
| | 1 | |
∫−∞+∞ |
| dx = arctgx |−∞+∞ = |
| | 1+x2 | |
lim
x→+∞ arctgx − lim
x→−∞ arctgx = π−0 = π
no a interpretacja geometryczna to zabazgrać tę figurę między wykresem funkcji i osią OX
3 gru 19:07
wrrr: no tak ale wykres funkcji nie dotyka osi OX prawda
3 gru 19:13
wrrr: i w którym momencie ta funkcjia opada...
3 gru 19:18
wrrr: juz wiem
3 gru 19:19