Ktoś coś pomoze ?
edna: Prosta o równaniu y=kx przecina parabolę o równaniu y=1/2x2−1/2 w punktach A i B.Udowodnij,ze
styczne do tej paraboli w punktach A i B są prostopadłe.
29 kwi 12:40
J:
wykaż,że f'(x1)*f'(x2) = − 1 ,
gdzie x1,x2 to odcięte punktów przecięcia prostej i paraboli
29 kwi 13:23
Janek191:

y = 0,5 x
2 − 0,5
y = k x
więc
k x = 0,5 x
2 − 0,5
0,5 x
2 − k x − 0,5 = 0 / *2
x
2 −2k x − 1 = 0
Δ = 4 k
2 + 4 = 4*(k
2 + 1)
√Δ = 2
√k2 + 1
| | 2k − 2√k2 + 1 | |
x = |
| = k − √k2m + 1 |
| | 2 | |
| | 2k + 2√k2 + 1 | |
lub x = |
| = k + √k2 + 1 |
| | 2 | |
Styczne
y ' = x
a
1= k −
√k2 + 1 oraz a
2 = k +
√k2 + 1}{2}
zatem
a
1*a
2 = ( k −
√k2 + 1)*( k +
√k2 + 1) = − 1
więc proste styczne są prostopadłe.
29 kwi 13:35
Janek191:
Ta literka m pod znakiem pierwiastka jest zbędna
29 kwi 13:38