Zadanie na wyznaczanie wzoru ogólnego ciągu arytmetycznego
Mała Mi: Dany jest ciąg arytmetyczny (an), a suma jego wyrazów określona jest wzorem Sn=2n2 dla n≥1.
Wyznacz wzór ogólny ciągu. => mógłby ktoś to rozwiązać? wyszedł mi inny wynik niż w
odpowiedziach a nie mam pojęcia gdzie popełniłam błąd.
29 kwi 12:39
J:
a1 = S1 = 2
a2 = S2 − S1 = 8 − 2 = 6
a2 − a1 = 4 = r
an = 2 + (n−1)4
29 kwi 12:44
Mała Mi: To dlaczego mi wyszło a1=4? mógłbyś rozpisać to? ale tylko a1. Dalej wiem jak się oblicza.
29 kwi 12:55
J:
a1 = S1 = 2*(1)2 = 2*1 = 2
29 kwi 12:59
Mała Mi: No to głupi błąd zrobiłam. Dziękuję za pomoc : )
29 kwi 13:00