mogłby ktos to obliczyć?
edna: dane są liczby a i b takie,że a+b=2 i a2+a2=8 oblicz a4+b4
29 kwi 12:20
J:
= (a
2 + b
2)
2 − 2(ab)
2 ... musimy obliczyć: ab
| | (a+b)2 − (a2 + b2) | |
(a+b)2 = a2 + b2 + 2ab ⇔ ab = |
| |
| | 2 | |
29 kwi 12:30
Janek191:
( a2 + b2)2 = a4 + 2 a2*b2 + b4
wiec
a4 + b4 = ( a2 + b2)2 − 2 a2*b2
oraz
( a + b)2 = a2 + 2a b + b2
22 = 8 + 2a*b
2a*b = − 4
a*b = − 2
zatem
a4 + b4 = 82 − 2*( −2)2 = 64 − 8 = 56
================================
29 kwi 12:30
edna: dzieki bardzo
29 kwi 12:37