matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prawdopodobieństwo.
Sierotka:
Wybieramy losowo 2 kostki z tabliczki czekolady rzedstawionej A poniższym rysunku. Oblicz prawdopodobieństwa tego, że wybrane 2 kostki są sąsiednie (tzw. mają wspólną krawędź).
29 kwi 11:53
Janek191:
24
2
24 !
23*24
I Ω I =
=
=
= 276
2*22 !
2
I A I = 38 wiec
38
19
P( A) =
=
276
138
================
29 kwi 12:07
Wiolson:
Dziękuję.
29 kwi 12:29