1 | 1 | π | π | |||||
Pomocy Rozwiąż równość | = | w przedziale <− | , | > | ||||
sin3x | sin5x | 2 | 2 |
π | ||
Wyszło mi x= | +kπ/4 i sinx=0 jak wyznaczyć rozwiązanie, co mam uwzględnić, a co odrzucić? | |
8 |
π | π | |||
(sin3x = 0 ∨ sin5x = 0), x∊<− | , | ). | ||
2 | 2 |
π | π | 3π | 3π | |||||
Zauważmy, że jeżeli x∊<− | , | ), to α = (3x)∊<− | , | ). | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
π | π | |||
(1) x = − | , x = 0 , x = | . | ||
3 | 3 |
5π | 5π | |||
(5x) = β∊<− | , | ). | ||
2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |