.
Kasia: PROSZĘ
1. Ile jest liczb sześciocyfrowych w których zapisie są dokładnie dwie cyfry parzyste.
2. Z urny, w której znajduje się 6 kul białych i 3 czarne losujemy dwie kule. Z pozostałych
losujemy jedną. Oblicz prawdopodobienstwo ze wylosowana kula bedzie biala.
3. Podstawą ostroslupa jest trojkat rownoramenny o ramionach dlugosci b i kacie pomiedzy nimi
α. Wszystkie krawedzie boczne sa nachylone do plaszczyzny podstawy pod katem β. Oblicz
objetosc tego ostroslupa.
29 kwi 11:19
Marek216: 1. Bym zrobił tak:
Cyfry nieparzyste: są na 2 z 7 miejsc. Czyli wzór na kombinację. 7!/(2!*5!) =21
Zostało 5 miejsc na których mogą być cyfry: 1,3,5,7,9 czyli 5*5*5*5*5
Rozwiązanie : 21*55 i trzeba jeszcze wykluczyć z tego liczby z parzystym zerem na początku
29 kwi 11:27
Marek216: Czyli odejmiesz 1*6*5*5*5*5*5 − 1 i6 dlatego że odejmujesz liczby w których zero jest na 1
miejscu − stąd 1 a 6 wynika z kombinacji trzeba zapisać liczbę parzystą na 1 z 6 miejsc i
dalej te piątki chyba rozumiesz
Czyli pełne rozwiązanie 21*55−6*55=46875. Masz odp do tego?
29 kwi 11:33
Kasia: ile jest takich liczb? z parzystym zerem na końcu?
29 kwi 11:34
29 kwi 11:34
Kasia: odpowiedź to 21875
29 kwi 11:37
Kasia: J, niestety nie rozumiem nic z tego
29 kwi 11:37
Marek216: Potraktowałem to jako liczbę 7 cyfrową i źle zinterpretowałem te liczby parzyste, wejdź za 20
min rozpiszę to odnowa
29 kwi 11:40
J:
| | 6*5 | | 4 | | 6*3 | | 5 | |
2) P(A) = |
| * |
| + 2* |
| * |
| |
| | 9*8 | | 7 | | 9*8 | | 7 | |
29 kwi 11:40
Kasia: J nie popisuj się, ok? bo chyba nie myślisz, że takie coś komuś pomoże
29 kwi 11:41
J:
wybieramy dwie parzyste ( oprócz 0) i tworzymy z nich liczbę ( wariacje z powtórzeniami) =
| | | |
| *26 , ale dla każdej kombinacji musimy odjąć 2 przypadki (6 jednakowych) |
| | |
+ 4 liczby : na początku parzysta i same 0
29 kwi 11:44
J:
OK .. skończyłem
29 kwi 11:44