Ciągi.
Wiolson: Niech P1 będzie prostokątem o bokach 3 i 8. Obok tego rysujemy kolejne prostokąty P2,P3,P4... w
ten sposób, że każdy z boków kolejnego prostokąta jest o 2 dłuższy od odpowiadających boków
poprzedniego prostokąta. Wyznacz liczbę n, dla której obwód prostokąta Pn jest równy 246.
Obliczyłam obwód pierwszego, wyszło mi 22. Późnij podstawiłam pod sumę ciągu geometrycznego i
wyszło mi 44n=268
Później co dalej z tym zrobić?
29 kwi 11:13
===:
...ciekawe −
29 kwi 11:20
===:
a całka Ci nie wyszła tylko wykładnicza ...
29 kwi 11:20
===:
masz prosty ciąg arytmetyczny gdzie
a
1=22
r=8
S
n=246
29 kwi 11:30
Wiolson: Różnica powinna być 8 czy 2?
29 kwi 11:39
===:
skoro to ciąg obwodów prostokątów ... a każdy z boków rośnie o 2 ...
29 kwi 11:42