matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi Aksjomat
ziom:
n
2
2
Dane są dwa ciągi a
n
=
oraz b
n
= [−7−3+1+5+...+(4n−11)]
2
dla n ≥ 2. Oblicz
a
n
lim n→
∞
b
n
Zadanie jest z Testów Maturalnych Aksjomatu 2015 > Test VIII Zadanie 18
29 kwi 11:11
Janek191:
n
2
2
(n
2
) !
a
n
=
=
2 *( n
2
− 2 ) !
c
1
= − 7 r = 4 c
n
= − 7 + ( n −1)*4 = − 7 − 4 + 4n = 4 n − 11 S
c
= 0,5*( − 7 + 4 n − 11)*n = ( − 4 + 2 n)*n = 2 n
2
− 4 n b
n
= ( 2 n
2
− 4 n)
2
więc
a
n
( n
2
) !
2*( n
2
− 2) !
=
=
b
n
( 2 n
2
− 4n)
2
n
4
− n
2
1
1 −
n
2
=
=
8 n
4
− 32 n
3
+ 32 n
2
32
32
8 −
+
n
n
2
więc
a
n
1
lim
=
b
n
8
n→
∞
29 kwi 12:24
ziom:
Dzięki
29 kwi 13:24