g.analityczna
Jarek: Witam
Mam dwa zadanka , których nie moge 'ruszyć'
1.Napisz równania stycznych do okręgu x2+y2−2x+2y−2=0, równoległych do prostej y=2x.
2.Zbadaj dla jakich wartości parametru c prosta 3x+4y+c=0 jest styczna do okręgu
x2+y2=4.
Dzięki za pomoc.
3 gru 18:28
plastuś:
Przekształcamy równanie okręgu by podać S i r
x
2 −2x +1 −1 +y
2 +2y +1 −1 −2=0
(x −1)
2 +(y+1)
2 = 4 to: S( 1, −1) r= 2
styczne równoległe do prostej y = 2x mają równanie:
y = 2x +b bo współczynniki kierunkowe są równe a
1=a
2= 2
przekształcamy równanie stycznej do postaci ogólnej:
2x −y +b =0 i S( 1, −1) r= 2
d= r=2
ze wzoru na odległość S od tej prostej wyznaczymy "b"
| | I 1*2 −1*(−1)+bI | |
d= |
| = 2
|
| | √22+ (−1)2 | |
I1+bI= 2
√5 => 1+b = 2
√5 v 1+b = −2
√5
to: b = 2
√5 −1 v b= −2
√5 −1
styczne mają równania:
y= 2x +2√5−1 i y = 2x −2√5 −1
zad. 2/ podobnie ...........
S( 0,0) r=d= 2
| | I3*0 +4*0 +cI | | IcI | |
d= |
| = |
| =2
|
| | √32 +42 | | 5 | |
to: IcI= 5*2
c= 10 v c = −10
3 gru 18:43
Jarek: Dziękuję plastusiu
3 gru 18:49
plastuś:

a .... proszę bardzo
3 gru 18:51
Basia:
Oj Eto, Eto ! I tak Cię zawsze poznam.
Pozdrawiam
3 gru 18:54
plastuś:
3 gru 20:47